Найраніші археологічні дані про насіння пшениці, роздавлене в пил між простими жорновими каменями для створення борошна, датуються 6000 роком до н..
Стародавні люди помітили, що кинуте в землю зерно повертає кілька зерен, що на пухкій і вологій землі зростає більше зерен. Довгий час люди вживали в їжу зерна у сирому вигляді, потім навчилися розтирати їх між камінням, одержуючи крупу, та варити її. Так з'явились перші жорна, перше борошно, перший хліб.
Деякі вчені вважають, що перша борошно стародавня людина змогла отримати з горіхів. Доказом цієї версії є археологічні знахідки під час розкопок житла первісних людей, датовані приблизно 14000 тисячоліттям до н. е..
Борошно робили з доісторичних часів. Найраніші методи виробництва борошна полягали у перемелюванні зерна між камінням. Ступка, маточка, чаша і 2 камені керувалися вручну, щоб змолоти насіння пшениці та жита в порошок. Пізніше з'явився такий винахід, як жернова.