Основними способами видобутку солі є наступні: Видобуток кам'яної солі шахтним (зазвичай на глибині від 100 до 500 м) або кар'єрним способом (коли затверділа сіль скопилася близько до поверхні) Видобуток самосадочних солей із соляних озер та морських заток, ропа яких є джерелом кухонної солі.
Кам'яна сіль видобувається шляхом розробки шахт. Не піддається тепловій та водній обробці. Виварювальна сіль видобувається шляхом випарювання із соляних розчинів (з природних підземних розсолів або отриманих методом накачування водою через свердловини бурових пластів кам'яної) солі).
Великі мілководні ставки (які називаються випарними ставками) заливають морський водою. Вода випаровується, сіль залишається на дні. Морська вода містить інші мінерали, але вони виділяються першими. Переганяючи воду з ставка в ставок, їх повністю видаляють і одержують чисту сіль.
Загалом у світі 30% солі отримують з морської води та містять сіль підземних вод, а решту добувають із родовищ чи покладів кам'яної солі. Родовища кам'яної солі утворилися з морської води у процесі випарювання, це було мільйони років тому.