Виглядає іванчай як квіти висотою від 30 до 40 сантиметрів (іноді може досягати 2 м у висоту) з невеликим ланцетним подовженим листям і кучерявими суцвіттями. Квітки відрізняються яскравим розфарбуванням від рожевого до фіолетового кольору. Ця рослина широко зустрічається в Європі та Азії у місцях з помірним кліматом.
Чай заготовляють у Карпатах у червні-липні, поки рослина цвіте. У дерев'яному будинку рослину ферментують і сушать. «У нас є спеціальні шафи для ферментації, але наш клімат дозволяє робити це й без них.
сухого чаю залийте 500 мл гарячої води (не більше 90 °С) та дайте настоятись 5-10 хв. Можна заварювати кілька разів. З ложечкою натурального меду іван-чай смакує ще краще. Добре поєднується з десертами та різноманітними солодощами.
Цвітіння Зніту (Іван-чай) тривале — з кінця червня по серпень. У народі його часто називають: плакун, іван-чай, курильський чай, скрипник, дремуха, копорскій чай, маточник, мельничник. Кипрей вузьколистий, або іван-чай ― це дуже якісний медонос, який охоче відвідується бджолами.
Головний критерій якості – це стан листа. Хороший чорний або зелений чай роблять з висококласної сировини, без сторонніх домішок і чайного пилу. Таким чином, якщо гранульований або оброблений іншим способом чайний лист має однорідну консистенцію – це ознака високої якості.
Іван-чай ферментований — джерело дубильних речовин пірогалової групи, яке відрізняється протизапальною і в’язкою дією. Наявність слизу дозволяє використовувати зніт для втамування болю і зняття запалень. Рослина має кровоспинну дію. Хаменерій використовується для загоєння …