Промив зерна, залийте бобові тепловою питною водою і залиште на ніч за кімнатної температури. Найкраще залишити каструлю із замоченими зернами поруч із батареєю, так як у теплому місці процес «пробудження» відбувається швидше. Якщо ви замочуєте зерна довше (2-3 дні), промивайте їх кожні 7-8 годин.16 Oct 2014
Найкраще замочувати зерна в глибокій широкій мисці або каструлі, у пропорції як мінімум 1:4. Не шкодуйте води, адже бобові вбирають її повільно, але вірно, потроху збільшуючись у розмірах. Залежно від виду замочують їх терміном від 2 до 10 годин. При тривалому замочуванні бажано кілька разів поміняти воду.
Насіння перед посадкою замочують на добу у воді (не можна застосовувати крижану, краще за кімнатну температуру), змінюючи її через три години. Радять також обробляти насіння стимуляторами зростання (Бенефіт, Мегафол, замочувати на 2 години).
Для полегшення приготування бобових можна додати у воду соду: у цьому випадку вони швидше стануть м'якшими, не змінюючи своїх смакових якостей Ця порада буде особливо корисною для сухих бобових, що зберігалися дуже довгий час.