Інструкція з проведення вимірювань
- Наповнити вимірювальну ємність (колбу, циліндр або склянку) достатньою кількістю сусла температурою +20 °C. …
- Протерти ареометр чистою сухою тканиною. …
- Акуратно завантажити сахарометр (виномір) нижньою частиною в рідину. …
- Зачекати, доки ареометр стабілізується на одному рівні.
Виномір застосовується визначення кількості спирту в напої. Ще один прилад – ареометр, він дозволяє вимірювати і кількість етилового спирту, і вміст цукру в пиві та вині, контроль проводиться за допомогою двох шкал.
Спиртометр дозволяє визначати відсоток спирту в алкоголі, а виномір використовується при виробництві вина та браги для вимірювання міцності та додатково вказує на рівень цукру. Розрізняються прилади діапазону вимірювання спирту – виномір визначає цукор від 0 до 25% спирт від 0 до 12%.