Виделку тримають лівою рукою зубцями вниз. Але якщо філе легко розпадається на частини, то вилку потрібно перевернути зубчиками нагору, а лопаткою накладайте маленькі шматочки. Так припустимо їсти рибу й у ресторані. Але краще постарайтеся притримувати шматок риби ножем, а вилкою відокремлюйте від нього маленькі частини.Nov 9, 2018
Якщо до рибної страви подані спеціальні прилади – лопатка та веделка, то лопатку беремо у праву руку (грає роль ножа), вилку у ліву. Виделкою притримуємо шматочок, лопаткою відокремлюємо кістки. Якщо подаються дві вилки, то права використовується для відділення кісток, лівою ж відправляємо шматочок риби у рот.
Копчену рибу, якщо її подають цілком, їдять, користуючись їдальнями приладами: знімають шкірку, потім просовують вилку або рибний ніж між кістяком та верхнім філе і знімають м'якоть. Спершу їдять м'якоть, а потім нижнє філе. Такі рибні закуски, як балик, сьомга і т. д., їдять лише за допомогою ножа та виделки.
Мабуть найскладніший момент поведінки за столом — дотримання правил користування столовими приладами згідно з етикетом. Веделка береться в ліву руку, а ніж – У праву. Якщо ж різати їжу не потрібно, використовують лише вилку у правій китиці. В Америці допускається розрізати блюдо на невеликі шматочки та відкласти ніж.