За типом основної сировини сири діляться на натуральні , що виробляються з коров'ячого, овечого, козячого, буйволиного молока, та плавлені сириосновною сировиною для яких є натуральні сири. За технологією виробництва сири поділяються на тверді, м'які, розсольні та перероблені (плавлені).Apr 14, 2019
На сьогоднішній день у світі налічується понад 500 видів та понад 2000 сортів сиру! Точну кількість, мабуть, не зможе назвати ніхто. Ось чому у світовому сироробстві досі не сформувалася уніфікована класифікація сирів.
Аромат сирний, солодкувато-пряний, або трохи кислуватий. «Натуральний сир повинен на 100% складатися з молочних жирів коров'ячого молока, вершків та інших продуктів переробки молока. У свою чергу сирний продукт містить молочний жир у кількості щонайменше 50%.
По ньому все сири ділять на:
- нежирні – до 10% (Тофу, Чечіл, зернений, розсільні сорти);
- напівжирні – від 20% до 30% (Рікотта, Джюгас);
- середньої жирності – від 30% до 40% (Грано Падано, Пармезан);
- жирні – від 40 до 45% (Сулугуні, Фета, Бринза);
- дуже жирні – 45% – 60% (Гауда, Російський);