Сметану можна їсти як самостійний продукт, заправляти нею салати, додавати в супи та гарячі страви, робити на її основі соуси, підливи, креми, муси, десерти. Її додають при запіканні та тушкуванні страв. Вона добре поєднується з сиром, яйцями, медом, варенням, ягодами, фруктами, овочами.
Сметану не можна їсти в необмеженій кількості. Це не дієтичний продукт, тому, незважаючи на всю користь, не потрібно їсти її занадто багато. Оптимальна кількість – 30 грамів на день, це приблизно дві столові ложки.
Сметану вважають калорійним продуктом. Що вищий відсоток жирності, то більше в продукті калорій. Жирну сметану в чистому вигляді взагалі краще не вживати. Оптимальна кількість нежирної, маложирної або класичної сметани – не більше двох столових ложок на день.
Сметана – дуже поживний і смачний продукт. Легше засвоюється організмом, ніж молоко та інші молочні/кисломолочні продукти. Корисна людям, у яких погане травлення або слабкий апетит. Добре впливає на мікрофлору кишечника.