Кольоровість – показник якості води, зумовлений головним чином присутністю у воді гумінових та фульфокислот, а також сполук заліза (Fe3+). Кольоровість вимірюється в градусах платино-кобальтової шкали.
Кольоровість – природна властивість природної води, зумовлена присутністю гумінових речовин та комплексних сполук заліза. Кольоровість води може визначатися властивостями та структурою дна водойми, характером водної рослинності, прилеглих до водойми ґрунтів, наявністю у водозбірному басейні боліт та торфовищ та ін.
Для того щоб виміряти кольоровість води користуються спеціально розробленими шкалами, що дозволяють імітувати природну кольоровість води. Хромово-кобальтова шкала представляє розчин дворомовокислого калію, сірчанокислого кобальту та сірчаної кислоти в дистильованій воді.
Вимірювання кольоровості природних вод необхідне правильного вибору технології водопідготовки. Кольоровість води визначається порівнянням з розчинами спеціально приготовленої шкали кольоровості і виявляється у градусах кольоровості цієї шкали.