М'ята містить значно більше ефірних олій, ніж меліса. Тому м'яту найчастіше використовують у фармакології, а мелісу – У кулінарії. Хоча і ту, й іншу успішно використовують у різних галузях. Вважається що м'ята тонізує, вона більш ароматна і солодша, а меліса має пряно-терпкий смак.
Замінити м'яту можна лимонною м'ятою – мелісою. Для приготування коктейлю «Мохіто» (див. наш відеорецепт) можна, можливо спробувати замінити м'яту м'ятним лікером чи сиропом, але якщо використовувати сироп – не потрібно додавати цукор.
За ароматом: у м'яти – Він ментоловий, у меліси – Лимонний. Взагалі, в м'яті більше ефірних олій. чим в меліссе. По листю: у м'яти вони жорсткіші і часто (у м'яти перцевий) з фіолетовими жилками, у меліси – більші, більш округлі та ніжні, схожі на листя кропиви.