Келихи з укороченою ніжкою призначені для охолоджених напоїв та вин. Загальне правило вибору посуду для алкогольних напоїв таке: для червоних вин потрібні великі келихи (120-150 г), для білих – середні (65-90 г), для міцних напоїв – маленькі. Коли напій розлитий у келихипочинається процес випаровування.
Основні види келихів для коктейлів:
- келих-Маргарита для коктейлю з однойменною назвою;
- келих-Сауер для коктейлів, до складу яких входить лимонний сік;
- пус-келихи для шаруватих коктейлів;
- склянка-колінз для коктейлів, основа яких – міцні алкогольні напої.
Келих Флюте Вузька форма чаші для фужера сприяє тому, щоб напій не видихався та утворилося менше піни. Використовується для подачі ігристих вин, шампанського та коктейлів з ними. 160 – 300 мл.