Аерування – насичення киснем, прискорене окислення і, як наслідок, старіння. Тому аерування застосовують для молодих вин із надмірно жорсткими танінами. У процесі таніни пом’якшуються та округлюються, ягідні аромати стають виразнішими, характер вина – більш дружелюбним.
Якому вину декантація протипоказана?
- Бургундські вина будь-якого віку заведено наливати з пляшки.
- Бордоські з витримкою менше 2 років теж не підлягають декантації.
- Це ж справедливо для тосканських вин віком менше 3 років.
- І для більшості вин Нового Світу, які не досягли 3 років.
May 19, 2017
Довго і заздалегідь аерувати вино не варто, це створює додаткові проблеми, наприклад, з температурним режимом. Такий декантер треба обов’язково ставити в лід. Перелив дає вину можливість подихати, і воно краще розкривається. Декантація або аерація необхідна у випадку з молодими дорогими комплексними білими винами.
Декантуванням називається процес переливання вина з пляшки в спеціальний графин (декантер). Робиться це для того, щоб наситити вино киснем (запустити процес аерації) і видалити осад.