Шорці – тюркомовний народ, який проживає на півдні Кемеровської області у гірничо-тайгової місцевості, Що отримала на початку XX ст. назва Гірська Шорія.
Шорці (шорськ. шор-кижі, тадар-кижі, татар, тадар) – тюркомовний народ, який живе в південно-східній частині Західного Сибіру, головним чином на півдні Кемеровської області (у Таштагольському, Новокузнецькому, Міжріченському, Мисковському, Осинніковському та ін.
Національна кухня шорців (Народності, що населяє південно-східну частину Західного Сибіру) – це страви, приготовані з найпростіших продуктів (риба, м'ясо, крупи і т.д.СТРАВИ ШОРСЬКОЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ КУХНІ:
- Пелбен У традиціях шорської кухні є національні пельмені – Пелбен. …
- Кров'яна ковбаса кан…
- Суп тутмаш …
- Ток
Nov 26, 2020
Ведучи оседлий спосіб життя, шорці займалися виплавкою руди, ковальством, полюванням, землеробством. Там, де здавна шорські ковалі видобували залізну руду, а з неї виплавляли метал, в 1771 був побудований Томський залізоробний завод (Нині – селище Томське Прокіпівського району). Шорці були добрими рибалками.