На сьогоднішній день існує чимало версій походження млинців. По одній із них у далекому 1005 року забутий кухарем у печі молочний кисіль, підсмажився до рум'яної скоринки. Після зняття проби «шедевр», що вийшов, прийшовся всім до смаку. Новий рецепт мав велику популярність і постійно вдосконалювався.
Назва страви сягає корінням до давньослов'янського слова «млин», яке позначало одночасно і млин, і виріб, для виготовлення якого використовувалося мелене зерно. Одні вчені стверджують, що батьківщина млинців — Китай, інші говорять про Єгипет як країну, в якій вони вперше з'явилися.
Млинці | |
---|---|
Країна походження | Росія |
Компоненти | |
Основні | Борошно, вода, молоко, яйця, дріжджі, олія для смаження |
Споріднені страви |
У східних слов'ян млинці були обрядовою їжею на поминках, і спочатку саме в цій якості використовувалися на Масляну, коли померлих предків запрошували «до рясні вечері напередодні посту». Згодом млинці стали атрибутом російської Масляної безвідносно їхньої ритуальної символіки.