Сучасна жувальна гумка була запатентована в США в 1869 році дантистом.
При тривалому жуванні жувальної гумки зубна емаль може стати шорсткою і змінити колір. Шлунковий сік, який виділяється під час жування, може нашкодити, якщо жувати гумку натще. Тривале жування стомлює щелепи і може привести до перенапруження жувальних м'язів та хворобливих змін в скронево-нижньощелепному суглобі.
Історія жувальної гумки починається в США, де півтора століття тому її винайшов зубний лікар Вільям Семпл. Згодом у Штатах придумали спеціальні машини для виготовлення жуйок, внаслідок чого було запущено масове виробництво гумок із цукровою пудрою та арамотизаторами.
Як правильно жувати жуйку, щоб отримати максимум користі і не нашкодити?
- —Жуйте жуйку тільки після їжі, тоді шлунковий сік, що виділяється під час її жування не зробить шкоди вашому шлунку.
- —Оптимальний час жування жуйки – 10 хвилин.
Єдине розумне правило – це жувати гумку тільки після прийому їжі і не більше 15 хвилин. Жувати жувальну гумку довше, та й ще на голодний шлунок небезпечно. Будь-яка жуйка відмінно вбирає токсичні речовини, а іноді такі речовини входять до складу самої гумки, що легко може потрапити до вашого шлунку зі слиною.
В 1996 році у Петербурзі розпочато будівництво першого в Росії заводу з виробництва жувальної гумки «Wrigley». Потужність заводу 15 тисяч тонн гумки на рік [11] .