Цинк, селен, залізо і мідь – це основні мікроелементи, що мають антиоксидантні властивості. Роль інших мікроелементів (сірки, кобальту, марганцю та магнію) також важлива, але не є визначальною.
Найвідоміші неферментні антиоксиданти: аскорбінова кислота (вітамін С), токоферол (вітамін Е), ß-каротин (провітамін А) і лікопін (у томатах). До них також відносять поліфеноли: флавін і флавоноїди (часто трапляються в овочах), таніни (у какао, каві, чаї), антоціани (у червоних ягодах).
Вітаміни A, E, C входять до системи антиоксидантного захисту, тобто захищають клітинні мембрани від шкідливої дії вільних радикалів (активних форм кисню).
Найефективнішим за своїми антиоксидантними властивостями здавна вважається вітамін Е, який поліпшує імунний статус у літніх людей і знижує ризик атеросклерозу.