Найбільш відомі неферментні антиоксиданти: аскорбінова кислота (вітамін С), токоферол (вітамін Е), β-каротин (провітамін А) та лікопін (у томатах). До них також відносять поліфеноли: флавін та флавоноїди (часто зустрічаються в овочах), таніни (в какао, каві, чаї), антоціани (у червоних ягодах).
Джерела антиоксидантів Найбільше їх у фруктах і овочах.
Основна дія антиоксидантів Нейтралізація вільних радикалів, які спричиняють окислювальний стрес, відбувається шляхом передачі електронів, які зменшують реактивність радикалів, забезпечуючи їхню стабільність. Ця велика і відповідальна робота – основна функція антиоксидантів.
Щодня людині рекомендується вживати 8-10 ммоль антиоксидантів. Слід пам'ятати, що в процесі перетравлення їжі кількість речовин-окислювачів різко зростає, тому після прийому їжі природний антиоксидантний захист пригнічується. Важливо приймати антиоксиданти разом з їжею, в залежності від загальної кількості калорій.
Астаксантин – найпотужніший антиоксидант в природі. його вплив на шкіру, імунітет та відновлення пошкоджених тканин.
Найвідомішими антиоксидантними ферментами (АОФ) є білки-каталізатори: супероксиддисмутаза (СОД), каталаза та пероксидази. [1] . АОФ є найважливішою (внутрішньою) частиною антиоксидантної системи організму.