Отруйні гриби мають неприємний та різкий запах, часто він нагадує ліки або хлор, а ось їстівні гриби пахнуть приємно. Часто у отруйних грибів яскраве забарвлення. Часто під час зрізання на зрізі ніжки отруйних грибів колір змінюється на незвичайний (синій, фіолетовий). Отруйні гриби не переносять комахи і мушки.
В ширину вона буває від 4 до 15 см, кольором бура, або навіть буро-оливкова, без темних смуг. Спочатку форма її куляста, згодом плоска і навіть увігнута, причому до центру колір темніше, а далі від середини верхня шкірка покрита зеленими смужками, які з країв капелюшка спускаються більш жовтуватими патлами.
Після завершення вимочування грузді перемивають чистою водою та відварюють 15 – 30 хвилин, або залишають сирими, в залежності від способу засолки (холодним або гарячим).
Не збирати занадто молоді або старі гриби – їх легко переплутати з отруйними; Їстівні гриби можуть бути небезпечними, якщо ростуть на забрудненій території, адже вони вбирають токсичні речовини; Не збирати гриби в посушливу погоду, бо коли вони пересихають, концентрація токсинів підвищується.
Серед відомих отруйних і неїстівних грибів на території України найчастіше зустрічаються бліді поганки, мухомори, сатанинський гриб, іноцибе, ентолома отруйна, несправжні опеньки, жовчний гриб.
Нижче ви зможете ознайомитися з фото і назвами різновидів груздів і дізнатися, які їстівні грузді найкраще підходять для засолювання і маринування. Також ви складете уявлення, як виглядає справжній груздь і інші види цих їстівних грибів (жовтий, …