На яку іншу рибу можна замінити хек Запечений хек в духовці – це простий рецепт, за яким можна приготувати не лише хек, а, наприклад, тріску або минтай. Для запікання в духовці підійде морська або річкова риба, шматочки з кісточками, філе або тушки цілком.
За смаковими якостями минтай схожий на хека. Це корисна і смачна риба, а якщо порівнювати поживну цінність, то минтай в цьому плані корисніший.
Не дивлячись на те, що хек та минтай відносяться до різних сімейств, ці риби схожі: у обох м'ясо біло-кремового кольору зі схожою текстурою, хоч у минтая м'ясо більш шарувате. А що смачніше: хек чи минтай? На смак м'ясо хека солодкувате, минтай же має більш нейтральний смак і підходить для приготування різних страв.
Справа в тому, що на голову хека зазвичай припадає третина всієї довжини риби. А отже, і значна частина її ваги.
Хек, або мерлуза (лат. Merluccius) — рід риби родини Хекових. Поширені мерлузи на континентальному шельфі Атлантичного та Тихого океанів, на глибині від 100 до 1000 м.
Тріска́ (Gadus) — рід риб родини тріскових (Gadidae). Назва риби, очевидно, пов'язана з трі́ска, оскільки сушена риба тріскається як дерево (пор. нім. Stockfisch, буквально — «палиця-риба»).
Протушкувати рибу з морквою та цибулею — класичний варіант смачної страви. Але іноді варто відступити від звичайного й спробувати якусь нову інтерпретацію популярної страви.