Масляна багатий на вітаміни групи В, такі як В2, В6. Вони містять клітковину, вуглеводи, амінокислоти, жироподібні речовини – жирні кислоти, ефірні олії, а також лецитин, що перешкоджає відкладенню холестерину. Всі компоненти, що містяться в цих грибахлегко засвоюються організмом.
Маслюків зернистих можна, можливо вживати в їжу та сирими. Обидва види трубчастих можна, можливо зустріти разом уздовж сосняку, у траві, у молодих посаджених сосняках.
Масляна (множина маслята, лат. Suillus) отримав свою назву через блискучу, як б маслянистої капелюшки. Це їстівний гриб, росте переважно у хвойних лісах помірного географічного пояса.
для супу – 20-25 хвилин (найчастіше в суп кладуть смажені, а не просто варені гриби); перед маринуванням – 30 хвилин; перед заморожуванням – 20 хвилин; перед смаженням — 10–15 хвилин.