Живі раки повинні ворушити вусами, клацати клешнями, – словом, виявляти достатню активність. Якщо один із річкових мешканців млявий і практично не рухається, це може бути ознакою хвороби або її швидкої загибелі. Краще не ризикувати і викинути його одразу.
Визначити чи зварений рак живим, чи вже не живим досить просто. У живого раку хвостик, так звана "шийка", коли він зварений живим, притиснута до черевця, ніби кільцем. Тобто він її підтискає під час варіння від болю 🙄 У раку ж, звареного вже заснулим, шийка (хвіст) висить вільно, і не притиснута до черевця.
Чи можна зберігати раків в холодильнику? Так, раки спокійно можуть зберігатися в холодильнику. Звичайно, термін такого зберігання досить обмежений і не перевищує 4 днів. При цьому в холодильну камеру можна помістити як відварених готових членистоногих, так і особин у живому вигляді.
Мертвими їх зварити Звичайно теж можна, але за умови, що вони свіжі, інакше можна отримати харчове отруєння і дуже серйозне. І ще одне зауваження – коли живого раку кидають у окріп, то він підтискає своє черевце в калачик. А якщо його варили мертвимто черевце пряме.