Визначити, чи добре пропікся хліб, можна органолептично, тобто за зовнішнім виглядом, і за м’якушкою. Однією з ознак пропеченості є колір скоринки: від світло-жовтого до темно-коричневого. Це залежить від сорту домашнього хліба. У пшеничного виробу колір скоринки буде набагато світлішим, ніж у житнього.
Ваш хліб у духовці. Як визначити його готовність? Перший спосіб – вимірювати в ньому температуру спеціальним термометром-щупом. Якщо температура 96-98 градусів, хліб готовий, якщо нижче, потримати в духовці ще трохи.
Виправлення непропікання хліба Досить просто. Нагрійте духовку до 180 С, поверніть хліб у духовку і випікайте ще 10-20 хвилин. Це спрацює, навіть якщо буханець охолонув.
Ще раз підсумок: у процесі бродіння руйнується надто багато крохмалю і в тісті підвищується вміст вологи, тому м’якушка готового хліба виходить вологою і дрібнопористою. А додайте сюди ще витівки амілаз і надлишок декстринів, які робить цей вологий м’якуш липким, і побачите майже всю картину цілком.