Бланшування, також ошпарювання, бланширування (від дієслова бланширувати, фр. blanchir – букв. мити, білити, вибілювати, обдавати окропом, від фр. blanc – білий) – короткочасна обробка продукту окропом або парою.
Бланшування – це швидка термічна обробка різних продуктів за допомогою пари або ж окропу. Оброблятися в такий спосіб можуть овочі, фрукти і навіть м’ясо. Під час бланшування продукт необхідно обдати окропом, на кілька хвилин занурити в окріп або в закритій посудині піддати впливу гарячої пари.
Бланшування позбавляє деякі овочі гіркоти (наприклад, цикорій, листову капусту), неприємного запаху або надто гострого смаку. Наприклад, бланшування робить цибулю набагато делікатнішою. Бланшована картопля, з якої ми збираємося зробити чіпси, вбере в себе менше жиру.
Бланшування допомагає підготувати овочі до заморожування. Після короткої теплової обробки вони довше зберігають свій колір і смакові якості. Після такої обробки в деяких продуктів, наприклад у помідорів або кальмарів, легше знімається шкірка.