Па́лі́нка або па́ле́нка (угор. pálinka) — фруктова горілка в Угорщині та Трансильванії. Готується з різних фруктів і ягід (подібно до ракії) — винограду, груші, абрикоси, сливи, яблук.
Горілка – міцний алкогольний напій на основі спирту-ректифікату і води. Має прозорий колір, характерний різкий смак і запах спирту. Вміст алкоголю: 37.5-56% об (стандартне значення – 40%об.).
Вже стало звичним, що смак у горілки повинен бути нейтральним, тобто відсутнім. Відразу визначимося, що ми розуміємо під горілкою. Згідно з класичним визначенням, горілка – нейтральний дистилят, очищений в результаті обробки або фільтрації для досягнення стану, в якому у нього немає смаку, кольору і запаху.
Горілка – це міцний алкогольний напій, який традиційно не має кольору та вираженого смаку.
Алкоголь у всьому світі давно визнали канцерогеном. Зловживання ним здатне спричиняти найрізноманітніші захворювання: цироз печінки, артеріальну гіпертензію, інсульт, а до раку може призвести навіть помірне вживання спиртних напоїв.
Без медичної допомоги можна обійтися тільки в тому випадку, коли у потерпілого не спостерігається сплутаність свідомості, і він повністю усвідомлює власні дії і вчинки. В інших випадках обов’язково втручання професійних медиків, так як стан постраждалого від паленої …