Закінчення бродіння визначають за припиненням зменшення масової частки сухої речовини у пиві протягом 24 год. На п'яту добу досягають видимої кінцевої масової частки 2,2-2,5 % сухої речовини. Потім пиво охолоджують до утворення щільного осаду дріжджів за температури 0,5-1,5 °С.
Під час приготування напою, пиво проходить етап бродіння в старовинних підвалах при температурі +2 градуси. Бродить пиво протягом 7 днів, а потім ще 11 днів доброджує.
4. Дозрівання. На попередніх етапах вийшло молоде нефільтроване пиво, яке потребує подальшого дозрівання (не стосується пшеничних сортів). Для дозрівання використовуються великі ємності з нержавіючої сталі, а сам процес триває від декількох тижнів до чотирьох місяців.
Виробництво пива — складний і тривалий процес, що складається з кількох нетехнологічних циклів: виробництва солоду, отримання пивного сусла, зброджування сусла пивними дріжджами, доброджування, фільтрація пива і розлив.
Наприклад пиво, як найбільш поширений слабоалкогольний напій, яке випите в обсязі 0,5 літра, повністю виводиться з організму протягом 2-2,5 годин; літр пива виводиться з організму через 4,5-5,0 годин, але повне виведення 1,5 літрів – це близько 7 годин.
Зазвичай цукрова брага бродить протягом 7-10 днів. Щільність браги зменшуватиметься, і бульбашкова активність помітно знижуватиметься в міру того, як цукор перетворюється на алкоголь. Фруктова брага (з фруктів і цукру).
Закінчення бродіння легко визначити по відсутності бульбашок вуглекислого газу, що виходять через гідрозатвор. Як перевірити Збродило пиво чи ні?