Як правило, це поетапний метод складання калькуляції меню кафе та ресторану. Спочатку заповнюється калькуляційна карта визначення собівартості однієї порції страви. Потім у карті вказується розрахункова вартість цієї позиції. Наступним етапом йде розрахунок націнки на страви виходячи з даних його собівартості.
Щоб розрахувати вартість страви, проводять наступні дії:
- Визначають страви, куди потрібно виконати розрахунок;
- Ґрунтуючись на рецептах кожної страви, визначають витрату продуктів на одну страву;
- Визначають закупівельну ціну інгредієнтів;
- Розраховують ціну готової страви.
Sep 24, 2021
Найпростіший спосіб обчислення – підрахувати, скільки смакових добавок потрібно для приготування. порцій, а потім розділити цю кількість на 10, щоб отримати масу і вартість, відповідні однієї порції.
Перелік статей калькуляції
- вихідна сировина та матеріали;
- паливо та енергія для технологічних цілей;
- нарахована заробітна плата виробничим робітникам;
- страхові внески із заробітної плати виробничих робітників;
- загальновиробничі витрати;
- загальногосподарські витрати;
- інші виробничі витрати;