Щоб шари не змішувалися, напої наливають, або, як кажуть бармени, укладають за допомогою барної ложки. Якщо немає спеціальної ложки, напої можна наливати по лезу ножа. Для сервірування шаруватих коктейлів підходять прозорі чарки.шоти на ніжці чи без неї.
В основу коктейлю лягає найгустіший і найгустіший напій – наприклад, «Адвокат» або «Бейліс». Барменам-початківцям краще заздалегідь відміряти потрібні дози інгредієнтів, а не лити «на око». Другий та наступні шари наливають за допомогою барної ложечки або ножем, намагаючись не змішувати напої.
Назва походить від shot drinks – «напої, що стріляють». На відміну від «склянки, що стріляє» shot glass, невелика порція коктейлю розрахована на ковток. Синонім – шутер (shooter), який у російських реаліях відповідає стосі чи чарці. Сучасні шоти не маскують низькосортний алкоголь