Кропива пекуча у вигляді відвару застосовується також при нервових нападах (епілепсія, істерія). Відвар одержують так: 2 ст. ложки сухого листя залити 1 склянкою окропу, кип'ятити 2-3 хв (не більше) із закритою кришкою. Наполягати 30 хв, процідити і приймати по 1/3 склянки 3 десь у день 15-20 хв до їжі.
висушеного листя кропиви дводомний 0,5 л гарячої води, наполягати в термосі 2 години, процідити. Приймати по 1/3 склянки за півгодини до їди 3-5 разів на день. Кропивний сік. Молоді рослини до початку цвітіння добре промити, додати|добавляти| трохи води, пропустити через міксер або м'ясорубку, процідити.
Не можна її вживати і при кровотечах, викликаних кістою та поліпами, пухлинами та іншими захворюваннями, що потребують оперативного втручання. Обережно варто застосовувати кропиву при нирковокам'яній хворобі та камінні в жовчному міхурі, людям з варикозним розширенням вен і при тромбофлебітах.