Бальзам як ліки зазвичай п'ють у чистому вигляді. Звичайна разова доза від 2-3 крапель до 30 мл, не більше 150 мл на день. П'ють до або після трапези для кращого засвоєння їжі. Подають їх у лікерних чарках та п'ють невеликими ковтками.
П'ють бальзами у невеликих кількостях. Найкраще після їжі, доповнивши напій сигарою. Саме сигарою, а не сигаретою, тому що звичайний тютюн просто зіпсує весь смак напою. Можна додати одну-дві чайні ложки в чай, кава або навіть інший алкогольний напій.
У профілактичних цілях і як засіб від застуди 1-2 чайні ложки бальзаму додають у чай з лимоном чи кавою. При цьому посилюється потовиділення та відхаркування мокротиння з бронхів. Чорний ризький бальзам завдяки вмісту в ньому перцевої м'яти використовується для лікування жовчнокам'яної хвороби.