У середній смузі земля до потрібної температури прогрівається у середині-кінці травня. Значить, діставати гладіолуси з холодильника на пророщування потрібно не пізніше середини квітня, адже їм знадобиться цілий місяць, щоб «прийти до тями» і дати паростки. Важливо!
Цибулини гладіолусів викопують лише у суху погоду. Спочатку гострим секатором зріжте засохлу надземну частину, залишаючи пеньки 5 – 6 см. Потім застромте в землю невеликі гострі вила на відстані 25 см від рослини і дбайливо підніміть грудку землі разом з цибулею.
Зимуючи під лусочками, трипси харчуються соком цибулин, які в результаті стають марними для посадки. Профілактичний захід позбавлення від трипса – Потримати бульби 5 хв у воді 50 С. Потім ретельно просушити. Слід точно дотримуватись температурного режиму, щоб не «зварити» посадковий матеріал.