Якщо вам потрібна закваска 100% вологості, то годуйте її за схемою 1:4:4. Наприклад, 10 г закваски + 40 г води та 40 г борошна. За цією схемою можна годувати як пшеничну, так і житню закваску. Хто ще не встиг вивести пшеничну закваску, то переходьте на моєму каналі "Смачні Нотатки про Хліб" у плейлист "Ананасова Закваска".
Левіто мадрі: 20 гр.Ознаки трохи перезрілі закваски (Вологість 100% або трохи густіше):
- Поверхня, що опустилася або рівна;
- На поверхні можуть зібратися бульбашки або проступатиму пори (не обов'язково, може бути зовсім злегка виражено);
- Клейковина ослаблена, але всередині закваски є пори, видно розпушення.
Активно працюючу закваску зазвичай залишають стояти за кімнатної температури. У таких умовах її потрібно годувати кожні 12 годин. Маса підживлення повинна бути не меншою за масу наявної закваски, тобто 100 грам закваски Необхідно як мінімум (50 г борошна + 50 г води) = 100 г підживлення.
Щоб уникнути перекидання хлібної закваски в холодильнику, необхідно періодично її "вигулювати", тобто діставати з холодильника і давати їй відігрітися приблизно одну годину (залежить від обсягу закваски), а потім підгодувати свіжою порцією борошна та води. Потім дати поставити ще 1-2 години за тієї ж кімнатної температури.