Мікрохвилі поширюються у межах прямої видимості; на відміну від низькочастотних радіохвиль, вони не дифрагують навколо пагорбів, не йдуть за земною поверхнею, як поверхневі хвилі, і не відбиваються від іоносфери, тому наземні мікрохвильові канали зв'язку обмежені візуальним горизонтом приблизно 64 км.
Принцип роботи У печі відбувається діелектричне нагрівання речовин, що містять полярні молекули. Електрична компонента електромагнітних хвиль прискорює рух молекул, що мають дипольний момент, а міжмолекулярна взаємодія призводить до поглинання електромагнітного випромінювання та підвищення температури речовини.
Принцип роботи мікрохвильової печі Нагрів їжі відбувається під впливом хвиль із частотою 2,4 МГц. Вони нагрівають зовнішній шар продуктів, проникаючи на глибину трохи більше 3 сантиметрів. Внутрішня частина прогрівається за рахунок зовнішнього нагріву.