Смалець (польськ. smalec) або лярд (лат. lardum) – жир, витоплений з сала.
Для назви приготовленої (солоної або солоно-копченої) підшкірної свинячого сала іноді використовують запозичене слово "шпик" – від німецького Speck, але в побуті найчастіше такий продукт називають солоним чи копченим салом.
— Сало багате вітамінами А, Е, мінеральними речовинами (калій, фосфор, мідь, селен, цинк та інші), а також поліненасиченими жирними кислотами омега-6, які сприятливо впливають на серцево-судинну систему, сприяють нормалізації рівня холестерину, важливі для обміну речовин, нормальної роботи мозку.
Найсмачнішим вважається сало зі спини або з бічної частини туші, вона більш ніжна і м'яка, має тонку шкірку. Сало з щоковини, шиї та голови набагато жорсткіше і має більш товсту шкіру. Сало з черевної частини свині рівномірно чергується м'ясними прошарками та має тонку ніжну шкірку.