Грюйєр (франц. Gruyère) – твердий сир жовтого кольору з коров’ячого молока. Сорт названо на честь швейцарського міста Грюйєр. Цей сир виробляють у кантонах Фрібур, Во, Невшатель, Юра і Берн.
Різновиди швейцарського сиру :
- Sbrinz. Шбринц – часто використовується у Швейцарії замість пармезану. …
- Hobelkäse. Цей екстра-твердий сир виробляється виключно в Альпах кантону Берн. …
- Emmentaler. …
- Schabziger. …
- Appenzeller. …
- Bündner Bergkäse. …
- Tessiner Alpkäse AOP. …
- Raclette.
У Швейцарії існує понад 450 сортів сиру: твердий сир, м’який сир, молодий сир, гірський сир, селянський сир і сир, який нарізають стружкою. Найпопулярніший швейцарський сир за кордоном – це сир “Емменталь” з великими дірками, який часто називають “швейцарський сир”.
Види сирів за відсотковим вмістом жиру
- нежирні – до 10% (Тофу, Чечіл, зернений, розсільні сорти);
- напівжирні – від 20% до 30% (Рікотта, Джюгас);
- середньої жирності – від 30% до 40% (Грано Падано, Пармезан);
- жирні – від 40 до 45% (Сулугуні, Фета, Бринза);
- дуже жирні – 45% – 60% (Гауда, Російський);