Шпроти в олії – Консерви з копченої риби. Готуються зі свіжої чи мороженої риби різних видів завдовжки 7-12 см.
Шпро́ти (лат. Sprattus) – рід променеперих риб із сімейства оселедцевих (Clupeidae). Довжина тіла до 13-18 см, маса – 10-12 г. Статевої зрілості досягають у віці 1-2 роки, живуть до 5-6 років.
З сардинами сталося те саме, що і з шпротами. Взагалі, шпрот, Sprattus, це балтійська та чорноморська кілька. Але шпроти у банку – не тільки шпроти, але і салакасалакуСалака, або балтійський оселедець (лат. Clupea harengus membras) – Балтійський підвид атлантичного оселедця з сімейства оселедцевих. Довжина до 20 см, важить 25—50 р. Мешкає в Балтійському морі, в його прісноводних Куршській і Калінінградській затоках і прісних водах деяких озер Швеції. .
Що краще салаку чи кілька Друга назва салаки – балтійський оселедець – з'явилася через поширеність цього виду в районах Балтійського моря. Також її добувають на території Швеції, Фінляндії, Росії. Довжина тіла салаки сягає 20 сантиметрів.