Склад забрусу – це віск. Саме воском бджоли запечатують стільники. Бджоли приступають до запечатування стільників рівно в той момент, коли мед дозрів. Наявність воску свідчить про те, що мед, який міститься в стільниках – зрілий.
Забрус являє собою верхні кришечки бджолиних стільників. Заповнені медом воскові стільники бджоли запечатують особливою речовиною, що містить секрет воскових залоз бджіл, прополіс, квітковий пилок і секрет слинних залоз. Отже, забрус – це природний конгломерат біологічно активних речовин.
За температури близько 45 °C віск, перетворившись на дуже в’язку рідину, починає повільно текти. Сили поверхневого натягу видавлюють віск зі стиків стінок стільників, унаслідок чого стінки стають плоскими, а самі стільники – шестикутними.
Якщо в меду висока вологість, а оптимальна вологість готового меду за ГОСТом – до 18%, бджола не запечатує стільники з медом. Подібне може відбуватися, коли квітковий нектар недосушений, або коли його частково чи повністю замінили на цукровий сироп із корита.