Лідерами у рейтингу фортеці є австралійські ширази, каліфорнійські каберне совіньйон, червоні вина півдня Франції та Італії. Ці напої містять до 16-18% алкоголю.
Навпаки, у тепліших і сонячних регіонах виноград через більш дозрівання накопичує більше цукру, з яких потім виходять вина з більш високим вмістом алкоголю (наприклад, Сіра або Совіньйон Блан). Як правило, вміст алкоголю у червоних винах вищий ніж у білих.
Ферментація перетворює цукор на спирт. Тому є залежність: менше цукру, вищий вміст алкоголю. Саме з цієї причини сухі вина завжди міцніше солодких (за винятком кріплених). У сухих вміст алкоголю може змінюватись від 9 до 16%, а напівсолодкі між 9 та 13%.
Червоний виноград, як правило, містить більше цукру, ніж білі сорти, тому що вони беруться зрілішими для виготовлення вина. Отже, червоні вина мають більший вміст алкоголю порівняно з білими.