Дистиляція – перегонка або випаровування рідини, її подальше охолодження та конденсація парів. Ректифікація – процес поділу сумішей, заснований на багаторазовому випаровуванні рідин з конденсацією парів.
Ректифікація полягає в багаторазовому випаровуванні вихідної суміші і конденсації парів, що утворюються, у протиточному впливі парів, що утворюються при перегонці, з рідиною, що отримується при конденсації парів.
Ректифікація – це поділ спиртовмісної рідини на окремі фракції: вода, метиловий та етиловий спирти, сивушні олії. Це відбувається шляхом багаторазового випаровування рідини та конденсації пари в самогонному апараті (у спеціальних насадках або на тарілках).
Дистиляція – етап у виготовленні алкоголю, під час якого поділяються речовини, що входять до складу. У самогоноваренні цю операцію називають перегонкою. В основі дистиляції лежить принцип різниці температури кипіння, що дозволяє відокремлювати різні компоненти суміші.