Риба та морепродукти, зокрема: креветки, краби, омари, мідії, устриці, морські гребінці, молюски. В цих тут міститься 22-26 г білка. Яйця курячі та перепелині – 12,6 г білка. Молочні продукти: йогурт (особливо грецький), кисломолочний сир, кефір, сметана та вершки.
Надлишок білків і нестача клітковини – прямий шлях до проблем зі шлунком, у тому числі до здуття, тяжкості, діареї та печії. У довгостроковій перспективі підвищений вміст білка та нестача інших поживних речовин у раціоні здатні провокувати несприятливі зміни в емоційному стані, аж до депресії та хронічної втоми.
Отже, білки у живих організмах виконують каталітичну функцію. Прикладами таких каталізаторів можуть бути травні ферменти, що беруть участь у перетравленні їжі: пепсин, ліпаза, амілаза, мальтаза. Найважливіша функція білків — захисна. Особливі білки — антитіла і антитоксини — беруть участь у формуванні імунітету.
Крім м'яса і молока високий вміст білка можна знайти в бобових, грибах, горіхах, насінні, цільно зернових крупах і навіть в овочах, хоча не всі містять всі незамінні амінокислоти. При цьому рослинні білки, що містяться, наприклад, у гречці, кіноа або сої, є повноцінними, оскільки мають усі незамінні амінокислоти.
Білки – це складні органічні молекули, необхідні для будівництва клітини, які виконують сотні інших різноманітних функцій. Вони беруть участь у відтворенні клітин, утворенні ферментів, виробленні антитіл і гормонів.
Білки – будівельний матеріал для організму. Які ще функції виконують ці речовини, і чому безбілковий раціон загрожує небезпечними ускладненнями? Білки – велика група органічних речовин, які виконують в організмі людини ряд важливих функцій. Саме вони сприяють росту тканин і …