АТФ знаходиться в цитоплазмі, в ядрі, у двомембранних органоїдах (пластидах та мітохондріях). Це основне та універсальне джерело енергії, що використовується клітиною для здійснення всіх життєвих процесів.
До продуктів харчування, багатих на аденозин, відносяться м'ясо, риба, горіхи, овочі та фрукти (наприклад, яловичина, сардини, броколі, цвітна капуста, шпинат та ін.) При цьому для отримання та засвоєння аденозину з їжі потрібен спеціальний фермент – аденозиндіаміназа.
мітохондріях АТФ утворюється в мітохондріях (це маленькі структурні компоненти будь-якої клітини, мітохондрія має власну ДНК!, як і ядро клітини!!, це високоорганізована структура).
Основна маса АТФ утворюється на мембранах мітохондрій в ході окисного фосфорилювання H-залежної АТФ-синтазою. Субстратне фосфорилювання АДФ не потребує участі мембранних ферментів, воно відбувається у цитоплазмі у процесі гліколізу або шляхом перенесення фосфатної групи з інших макроергічних сполук.