Крупи повинні становити не менше 40 відсотків від денного раціону людини, адже вони містять незамінні вітаміни і мікроелементи Отже, перше місце у рейтингу найкорисніших круп займає гречка. Саме вона є джерелом рослинного протеїну, повільних вуглеводів і антиоксидантів, які захищають організм від старіння.
До списку найпопулярніших круп в Україні входить гречка, вівсянка, пшенична крупа, рис та пшоно. Саме такі види круп були наділені найбільшою кількістю корисних властивостей.
Білий рис – рекордсмен серед круп за часом зберігання. Він може не псуватися роками. Термін зберігання гречки і пшона – 9 місяців, манки – 10 місяців, вівсянки – 1 рік, гороху – 2 роки.
Існує кілька різновидів: Перлова крупа (перлівка, перловка) — ціле зерно, яке пройшло первинне прокатування, з якого зняті, в основному, висівки. Використовується для каш, супів, начинок. Ячна крупа (ячка) — дрібно рубана (як манка) крупа.
Яка каша за шкідливістю на першому місці Найшкідливішою з каш вважається кукурудзяна каша – саме її глікемічний індекс (ГІ) досягає 80%. Високий вміст глюкози в каші не тільки підвищує рівень цукру в крові, але й може позначитися на фігурі й спричинити різкий набір ваги.
Як і скільки варити крупи? Час приготування та пропорції. Щоб приготувати смачну кашу, необхідно дотримуватися потрібних пропорцій крупи і води, а також дотримуватися часу варіння.