Киплячу воду посолити і вкинути туди вареники по одному. Перемішати і чекати повторного закипання. Після закипання варимо до готовності протягом 3-4 хвилин.
Закип'ятити воду в каструлі. Обв'язати верх посудини марлею. Коли вода почне закипати, покласти на марлю вареники і накрити перевернутою догори дном мискою. Вареники будуть готові через 6–7 хвилин.
Їм достатньо 5–7 хвилин, щоб зваритись. Як зрозуміти, що вареники зварились? Вони спливуть на поверхню. Після того, як вареники спливли на поверхню, проваріть їх ще хвилин 5 (залежно від товщини тіста).
З картоплею варити вареники 15 хвилин, так-як картопля вже готова. Вареники з капустою і грибами – 12-15 хвилин. Вареники з сиром варити 10 хвилин, але якщо в начинку додавали борошно або манку, то на 5 хвилин довше. Вареники з вишнею варити 15 хвилин до моменту, коли тісто повністю звариться.
Заморожені вареники опустити в киплячу підсолену воду. Помішуючи, довести до кипіння та варити 5-7 хвилин.