Вершкове масло виробляють з коров'ячого молока: спочатку відділяють з нього вершки і вже з вершків отримують масло. Щоб зробити 1 кг масла з вмістом жиру 72.5%, необхідно 2,1 кг вершків жирністю 35%. А скільки потрібно молока, щоб отримати ці 2,1 кг вершків 35%? Це залежить від того, якої жирності молоко.
Співвідношення молока і одержуваної сколотин становить 1 до 10 (як мінімум). Багато що залежить від відсотка жирності вершків, який може запропонувати обладнання (від 1% – 12%). Чим вище відсоток – тим менше продукту виходить на виході. Наприклад, з десяти літрів рідини можна отримати один літр вершкової маси.
Вершкове масло — масло, вироблене з вершків та/або продуктів переробки молока, яке має специфічний притаманний йому смак, запах та пластичну консистенцію за температури (12±2) °C, з вмістом молочного жиру не меншим ніж 61,5 %, що становить однорідну емульсію типу «вода в жирі».
Для цього потрібно якісні домашні вершки або сметана, кухонний комбайн, дуже холодна вода. Закладаємо сметану чи вершки у комбайн та вмикаємо спочатку невелику швидкість обертання, потім швидкість збільшуємо. Коли комбайн почне злегка трусити це значить масло вже готове.
Таким способом з літра сметани можна отримати близько 400 грамів відмінного вершкового масла.
1 Скільки олії можна отримати з 10 літрів молока? 2 Скільки олії можна отримати з 1 літра вершків? 3 Скільки літрів молока на 1 кг сиру? 4 Скільки вершків виходить із 3 літрів молока?