При приготуванні варення обов'язково використовується кристалічний цукор, кількість якого має відповідати кількості та виду фруктів, з яких буде приготовлене варення. Загальне правило у кулінарії, що на кожний кілограм фруктів кладеться 1 кілограм цукру.
Для приготовлення вишневого варення на 1 кг вишні потрібно 1.5 кг цукру.
Тепер ділимо Мв (в кг) на обсяг банки (л) і отримуємо питому вагу розчину (Pр). Маса цукру, що міститься в літровій банці варення: Mсх = 2.702 x (Pр – 1) – кількість кілограмів цукру в 1 літрі варення.
Відношення маси ягід до маси цукру одно 1/1,5 = 2/3. Це звичайний дріб. Щоб зварити варення з 3 кг ягід потрібно взяти 3 рази ту кількість цукру, яке беруть на 1 кг ягід. 3*1,5 = 4,5 кг цукру.