Хміль використовується для надання пиву не тільки гіркоти, але ще й цікавого аромату та смаку (залежно від сорту переважають трав'яні, пряні та цитрусові тони). Унікальний смак і аромат хмелю надають олії, що містяться в ньому, а за гіркоту відповідають альфа-кислоти.
Препарати супліддя хмелю мають заспокійливу, сечогінну, протизапальну, спазмолітичну та болезаспокійливу дію. Застосовують їх при підвищеній нервовій та статевій збудливості, безсонні, неврастенії, радикулітах, захворюваннях нирок, хворобливих менструаціях, нічних полюціях, клімаксі.
У гінекологічній практиці використання шишок хмелю рекомендується для полегшення менструальних болів та неприємних проявів клімаксу, пов'язаних із нестачею естрогенів. Шишки хмелю при клімаксі будуть корисні при зайвій дратівливості, допоможуть знизити інтенсивність припливів, позбавлять безсоння.
Хміль – седативна рослина. Флавоноїди та гіркоти у складі хмелю благотворно впливають на травний тракт, надають ранозагоювальну дію та сприяють загоєнню слизових оболонок при виразках та гастритах. Фенольні сполуки надають його антиоксидантною властивістю.