pH meter) – прилад для вимірювання водневого показника (показника pH), що характеризує активність іонів водню в розчинах, воді, харчовій продукції та сировині, об'єктах навколишнього середовища та виробничих системах безперервного контролю технологічних процесів, у тому числі в агресивних середовищах.
pH (Від лат. Pondus Hydrogenii – вага водню, вимовляється [пэ-аш]), також званий водневий показник або показник кислотності, це одна з найважливіших величин, що виражають кислотно-основні властивості розчину. pH змінюється безперервно в діапазоні від 0 до 14.
Водневий показник pH широко використовується для характеристики кислотно-основних властивостей різних біологічних середовищ. Кислотність реакційного середовища особливе значення має біохімічних реакцій, які у живих системах.
Принцип роботи pH метра – потенціометричний, заснований на вимірюванні електрорушійної сили, що створюється електрохімічною частиною пристрою (електроди скляний та хлорсрібний), що занурюються в розчин, pH якого необхідно виміряти.