Зернисту гірчицю використовують як приправу до холодних закусок та м'яса, а також як інгредієнт для різних соусів та маринадів.
Зерна використовуються для консервування грибів та овочів, а також як приправа у приготуванні м'ясних страв та гарнірів. Зерна можна потовкти і отримати таким чином звичайну гірчицю. Обсмажені повністю зерна додають до соусів. Також із насіння роблять гірчичну олію для смаження та заправки страв.
Гірчиця зернова – натуральний безпечний засіб для підвищення опірності імунітету. Приправа допомагає засвоєнню білкової та жирної їжі, оскільки сприяє виробленню специфічних ферментів. Цей продукт допомагає впоратися зі шкірними інфекціями та сприяє регенерації м'яких тканин.
Насіння гірчиці або їдальню гірчицю застосовують внутрішньо як засіб, що сприяє виділенню шлункового соку та кращому перетравленню їжі, Гірчицю ковтають по 10 насінин I натщесерце за 30 хв. до їди, щодня збільшуючи цю порцію до 20 насінин. При печінні запивати теплою оливковою олією або молоком.