Після внесення перегною безсумнівно отримують щедрий і екологічно чистий урожай фруктів, овочів, ягід та інших рослин на своєму городі або ділянці. Перегній містить азот, калій, фосфор, кальцій та інші елементи сприяють зростанню і розвитку майже всіх видів рослин. Найкращим видом перегною по праву є – кінський.
Для кращої родючості досвідні городники рекомендують восени вносити компост. Він повільно розкладається і з ним грунт довше залишається родючим, а його позитивні якості посилюються.
Його необхідно вносити під перекопування. Для цього гній розкидають по всій площі ділянки шаром не менше 20 см, а потім перекопують на глибину багнета лопати. Можна створити спеціальні траншеї, у які закладають гній, а потім його засипають землею.
— Вивозити гній на город немає смислу, — каже експерт з Інституту картоплярства Національної академії аграрних наук 60-річний Микола Разкевич — Поки лежатиме до весняної оранки, з нього вивітриться азот. Користі буде вдвічі менше. Найкраще вивозити восени й одразу дискувати, щоб накрити землею. За зиму догниє солома.
Гній можна використовувати як навесні, так і восени. При цьому визначальним фактором є склад ґрунту: якщо ґрунт легкий супіщаний – то краще гній вносити навесні, щоб у результаті осінніх дощів та танення снігу не вимивалися поживні речовини; якщо глинистий – органіку треба використовувати восени.
Перепрілим. Цей гній є однорідною чорною масою, в якій вже немає помітних залишків соломи і тирси. Він на половину легший за свіжі «відходи», тому й коштує дещо дорожче. Перегноєм.