Найчастіше на етикетках продуктів харчування можна зустріти консерванти бензойна кислота (Е210) та бензоат натрію (Е211). Вони застосовуються при виробництві напоїв та соусів (майонезів), продуктів переробки плодів та овочів, пресервів з риби та морепродуктів, у пивоварній, кондитерській та хлібопекарській промисловості.Jul 3, 2020
У натуральних продуктах бензоат натрію міститься в яблуках, родзинках і журавлинах, кориці, у зв'язаному вигляді знаходиться в брусниці, чорниці та меді, у вигляді продукту мікробного розкладання гіппурової кислоти – у кисляку, йогурті та сирі, у формі складних ефірів – в ефірних оліях.
В даний час для стабілізації 3% та 6% розчину водню пероксиду широко використовують введення 0,05% натрію бензоату – індиферентної та нетоксичної речовини, що дозволяє збільшити термін зберігання розчину з 2 тижнів до 2 років [1].
Бензоат натрію розчиняють у невеликій кількості питної води. Потім цей розчин вносять у продукт. Стадія внесення консерванту продукт визначається технологією його виробництва. Оптимальним вважається момент відразу після пастеризації чи стерилізації.