Немає нічого дивного в тому, що шпроти, як вид підкопчених рибних консервів у маслі, вперше з'явився в країнах Балтики, адже саме там споконвіку рибу в'яли і солили, але лише у XVIII столітті купці додумалися укладати копчену рибу в бочки і заливати для збереження маслом.20 Jul 2015
Консервні заводи стали з'являтися в Європі в останній третині XIX століття, а перша згадка про виробництво шпрот у Ризі належить до 1890 року.
Ніколя Аппер І хоча консерви француз Ніколя Аппер винайшов наприкінці XVIII століття промисловий маховик розкрутився далеко не відразу — консервні заводи почали з'являтися в Європі в останній третині XIX століття.
Лише поодинокі заводи в Латвії зберегли традиції приготування справжніх шпротів. І ми розповімо як вони їх роблять.